Vifo Artikel 18.04.2018

Danske unge er europamestre i frivillighed

De unge i Danmark deltager mere i frivilligt arbejde end andre unge i EU-landene, viser en Eurobarometer-undersøgelse. En af årsagerne kan være det høje uddannelsesniveau.

Skrevet af: Jonna Toft
Nøgleord: Frivillighed

39 pct. af de unge i Danmark har deltaget i en form for organiseret frivillig aktivitet inden for det seneste år. Dermed ligger danske unge på en delt førsteplads i frivillighed i EU sammen med irske unge, hvor den samme store andel deltager. Tyskland og Holland følger lige efter med 37 pct., og i bunden ligger Finland med 17 pct.

Opgørelsen er fra en Eurobarometer-undersøgelse fra januar 2018.

Kommunernes Landsforening har kigget nærmere på tallene, og i artiklen ’Danske unge topper EU’s frivilligbarometer’ giver professor Thomas P. Boje, Roskilde Universitet, nogle bud på årsagerne til, at så mange danske unge deltager i frivillige aktiviteter.

Ud over den stærke foreningstradition i Danmark er uddannelse en væsentlig faktor:

”Danske unge er generelt bedre uddannet end unge i flere af de øst- og sydeuropæiske lande, og vi ved, at uddannelse er den vigtigste indikator for at være frivillig. Hver anden højtuddannet er frivillig uanset alder og køn, mens det kun er omkring hver femte blandt personer uden uddannelse. Samtidig har vi et højt lighedsniveau, der betyder, at mange har ressourcerne til at være frivillige sammenlignet med samfund med større ulighed,” siger Thomas P. Boje til Kommunernes Landsforening.

Han påpeger dog, at medlemsfrivilligheden, altså at folk er medlem af den organisation, de laver frivilligt arbejde i, er kraftigt faldende.

"De unge er i stadig mindre grad engageret i foreninger. Det er i høj grad sociale netværk og forskellige mere uformelle og ad hoc baserede typer af aktiviteter, de deltager i, mens færre deltager i de mere instrumentelle aktiviteter som at sidde i bestyrelser og lave et benarbejde i en organisation,” siger han til KL.

Undersøgelsen viser desuden, at størstedelen af de unge helst vil hjælpe i lokalområdet.

Læs mere 

Læs artiklen hos Kommunernes Landsforening: Danske unge topper EU’s frivilligbarometer