Vifo Artikel 14.09.2015

Frivillig Fredag om grokraft til fællesskaber

Den 25. september fejres frivilligheden med arrangementer over hele landet under overskriften’ Grokraft for fællesskaber’.

Skrevet af: Jonna Toft

25. september er national frivillighedsdag i Danmark. Den dag anerkendes og markeres frivilligheden landet over af organisationer, foreninger og forskellige sammenslutninger.

Årets tema er ’Grokraft for fællesskaber’. Det er valgt, fordi fællesskaber er en vigtig del af vores demokrati. Det kommer bl.a. til udtryk i foreninger, ved festlige begivenheder, eller når den lokale skole eller købmand lukker, og lokalsamfundet står sammen om at finde andre løsninger.

Fællesskaber giver øget livsglæde og ressourcer for den enkelte og gør samfundet stærkere ved at skabe tillid, tryghed og større sammenhængskraft, skriver Frivilligrådet, der står bag Frivillig Fredag. 

’Underværker’ skaber nyt liv i bygninger

I samme uge som Frivillig Fredag fejrer Realdanias Underværker-kampagne ildsjælene med en festival over hele landet. Det sker 23. til 27. september med en række arrangementer, som kan inspirere ildsjæle til at finde på nye projekter, der skaber liv og ny aktivitet i bygningsarven.

25 projekter blevet udvalgt til at få støtte fra Realdania. Det gælder bl.a.:

  • Det grønne tårn på Knippelsbro i København, der skal være ramme om kulturoplevelser,
  • Den lokale Brugs i nordjyske Ingstrup, der genopstår som bogbutik, café og foredragssted, og
  • Det bevaringsværdige vaskehus bag Købmandsgaarden i Ærøskøbing, der er godt på vej til at blive Danmarks mindste whiskydestilleri.

De udvalgte projekter er vidt forskellige, men har det til fælles, at de gennemføres af engagerede ildsjæle og skaber nyt liv og nye aktiviteter i bygningsarven overalt i Danmark.