Vifo Artikel 02.11.2017

Højskolepædagogisk konference sætter bæredygtighed og dannelse til debat

Årets højskolepædagogiske konference vil udforske sammenhængen mellem bæredygtighed, dannelse og pædagogik.

Skrevet af: Katja Høiriis
Nøgleord: Højskoler

Hvordan klæder man mennesker på til at træffe ansvarlige og oplyste valg og agere – individuelt og i fællessskab – i en kompleks og usikker fremtid? Det sætter højskolerne til debat, når dette års højskolepædagogiske konference ser nærmere på væredygtighed og bæredygtighed i fremtiden.

Konferencen, som er arrangeret af Folkehøjskolernes Forening i Danmark, vil debattere sammenhængen mellem bæredygtighed, dannelse og pædagogik, og hvordan man pædagogisk kan hjælpe mennesker med at finde en ny mening og retning i lyset af nutidens store globale udfordringer.

Gennem oplæg, debatter og workshops vil konferencen komme omkring spørgsmål som: Hvordan forholder vi os pædagogisk til spændingsfeltet mellem de store globale sammenhænge og individets rolle? Hvilke udfordringer kan skolen – i bred forstand – overhovedet tage sig af? Hvad er virksomhedernes rolle i bæredygtig dannelse?

På konferencens første workshops vil bl.a. Karen MacLean og Nadia R. Rathje fra Den Grønne Friskole tale om bæredygtig læring i praksis, Simon Lægsgaard og Højskolernes bæredygtighedsnetværk vil fortælle om højskolernes pædagogiske arbejde med bæredygtighed, og Preben Astrup fra DIF vil se nærmere på idrætsforeninger som skabere af social og menneskelig bære- og væredygtighed.

I eftermiddagens workshops spørger bl.a. Vibeke Grupe Larsen, områdechef for bæredygtighed ved NCC Building, om erhvervslivet har et ansvar for bæredygtig dannelse, mens Jonas A. Lysgaard fra Danmarks Pædagogiske Universitet vil give nye bud på koblinger mellem bæredygtighed og pædagogik, og Anne Mette W. Nielsen fra Center for Ungdomsforskning giver et indblik i, hvordan unge oplever at kunne træffe valg og tage del i verden.

Konferencen afsluttes med en paneldebat.

Konferencen finder sted den 30. november på Hotel Helnan Marselis i Aarhus og henvender sig både til praktikere, organisationer, virksomheder, forskere og studerende.

Deltagelse koster 1.200 kr. (700 kr. for ansatte på højskoler og 400 kr. for studerende), og der er tilmeldingsfrist den 14. november.

Læs mere