Vifo Idan Artikel 22.12.2014

Ny lov gør Idrættens Analyseinstitut og Vifo permanent

Folketinget har vedtaget en ny udlodningslov, der reducerer hestevæddeløbssportens lottomidler, styrker Anti Doping Danmark og permanentgør Sport Event Denmark samt Idrættens Analyseinstitut/ Videncenter for Folkeoplysning.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Forårets såkaldte ’politiske stemmeaftale om idræt’ mellem alle Folketingets partier som udløber af den forudgående udredning af idrættens struktur og økonomi blev fredag udmøntet i lov, da Folketinget i enstemmighed vedtog en ny udlodningslov.

’Lov om ændring af lov om udlodning af overskud fra lotteri samt heste- og hundevæddeløn og lov om fremme af dopingfri idræt’ stødte til det sidste på modstand fra især Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond, der med lovforslaget mister sin faste plads på udlodningsnøglen og overføres til et aktstykke i Kulturministeriet. Hestevæddeløbssporten må som følge af loven imødese en reducering i bevillingerne på mindst 90 mio. kr. over perioden 2015-2018.

En pæn portion af disse midler går i stedet til en betydelig styrkelse af Anti Doping Danmarks fremtidige finansiering, ligesom Sport Event Denmarks årlige støtte i størrelsesordenen 23-25 mio. kr. bliver gjort permanent, idet institutionen ikke længere finansieres af en blanding af bevillinger fra idrættens interessenter, Kulturministeriet og finansloven, men af en fast plads på udlodningsnøglen.

Også Idrættens Analyseinstitut bliver med loven gjort til en permanent institution med fast bevilling fra udlodningsloven. Dette betyder også, at Play the Game-initiativet og Videncenter for Folkeoplysning fortsætter som en del af instituttets vedtægtsbestemte opgaver.

Ny udlodningsnøgle

Teknisk set finansieres statslige idrætsformål fremover som følger: 63,83 pct. af Kulturministeriets andel af Danske Spils overskud (monopolsiden) går til idrætsformål.

Dette beløb udloddes som følger i 2015:

  • 9,91 pct. til Team Danmark
  • 30,83 pct. til Danmarks Idrætsforbund
  • 28,63 pct. til DGI
  • 4,24 pct. til Dansk Firmaidrætsforbund
  • 9,20 pct. til Lokale og Anlægsfonden
  • 1,84 pct. til Anti Doping Danmark
  • 2,55 pct. til Sport Event Denmark
  • 0,85 pct. til Idrættens Analyseinstitut
  • 11,94 pct. til andre idrætsformål (herunder Hestevæddeløbssportens Finansieringsforbund)

Procentsatserne justeres løbende i de efterfølgende år i henhold til forårets politiske stemmeaftale.

Midlerne til udlodning fra Danske Spil er i disse år under pres på grund af dalende omsætning på lotto, og de fleste aktører på udlodningsloven må derfor imødese færre indtægter i de kommende end oprindelig forventet.

For Idrættens Analyseinstitut betyder loven, at instituttet p.t. kan forvente en samlet grundbevilling (inkl. Videncenter for Folkeoplysning) på 9,6 mio. kr. i 2015 (mod samlede bevillinger på 8,039 mio. kr. i 2014 til Idan, Play the Game og Vifo) og en samlet grundbevilling på ca. 8,4 mio. kr. i 2016.

Ny bestyrelse udpeget

En anden konsekvens af den nye lov er, at institutionernes bestyrelser slankes. Eksempelvis reduceres Idans bestyrelse med virkning fra 1. januar 2015 til seks personer mod tidligere otte, ligesom næstformandsposten bortfalder.

Kulturminister Marianne Jelved udpegede mandag den nye bestyrelse for Idrættens Analyseinstitut, der fremover sammensættes som følger:

Johs Poulsen (formand – genudpeget for 4 år)Anne-Marie Dohm (genudpeget for 2 år)Gurli Martinussen (genudpeget for 2 år)Mikkel Rugaard (genudpeget for 2 år)Hans Stavnsager (genudpeget for 4 år)Johan R. Norberg (udpeget for 4 år)

Afbeskikket fra nytår er dermed Søren Riiskjær, Mette Lykke og Sigmund Loland.

Bestyrelsens eneste nye medlem, universitetslektor Johan R. Norberg fra Malmö Högskola, er dr.phil. i historie og docent i idrætsvidenskab. Han har særligt forsket i idrætshistorie og idræt i et samfundsvidenskabeligt perspektiv og er desuden tilknyttet programmet for udredning af effekterne af den svenske stats støtte til idrætten ved Centrum för Idrottsforskning.