Vifo Artikel 10.11.2020

Ny podcastserie går bagom nye sange fra Højskolesangbogen

Når den 19. udgave af Højskolesangbogen lanceres i denne uge, er det med 151 nye sange. I en ny podcastserie fra Højskolerne går to tidligere højskoleelever i dybden med ti af de nye sange og ser nærmere på nogle af de temaer, der karakteriserer den nye bog.

Nøgleord: Højskoler

Torsdag 12. november udkommer den 19. udgave af Højskolesangbogen, og traditionen tro bliver det med en lang række nye sange, som supplerer de gamle klassikere.

I podcastserien ’For 19. gang de sang’ går Højskolerne tæt på ti af de nye sange, der er optaget i den nye udgave af bogen. Podcastserien udkommer i ti afsnit, hvor man hver gang kan møde forfatterne og komponisterne bag en af sangene, som vil fortælle om, hvor de har fået deres inspiration fra, hvordan sangene er blevet til, og hvad de handler om.

Hvert afsnit bliver desuden knyttet op på et tema, som er karakteristisk for den nye højskolesangbog, og som hver sang repræsenterer.

De 10 temaer er:

  • Fædrelandssange
  • Klimasange
  • Sange af kvinder
  • Sange fra højskolen
  • Mangfoldighedssange
  • Sange fra popkulturen
  • Aftensange
  • Sange til ungdommen
  • Nye salmer
  • Sange uden sne

Bag podcasten står to tidligere højskoleelever, journalist Mikkel Poulsen og historiker Mikkel Skovgaard, som har været på besøg hos en række af de musikere og sangskrivere, som har en sang med i 19. udgave af Højskolesangbogen. Ideen har for dem været at knytte fortællinger til nogle af de nye sange, så oplevelsen af at synge dem bliver større:

”Bag alle sange står nogle mennesker med historier og musikalske ønsker, som man måske sjældent tænker over, når man bare synger en sang,” siger de på Højskolesangbogens hjemmeside.

”Sangene fortjener en grundig præsentation, og vi vil meget gerne give en genvej til den nye højskolesangbog, så folk hurtigt kan tage den og de nye sange til sig.”

Der er allerede udkommet to afsnit af podcasten, som går tæt på temaerne fædrelandssange og klimasange.

Vær med til lanceringen af den 19. udgave af højskolesangbogen

Det er også muligt at være med til lanceringen af den 19. udgave af Højskolesangbogen via online fællessang på Facebook og højskolesangbogens hjemmeside torsdag 12. november fra kl. 19-20.30.

Programmet for aftenen vil være en blanding af de største klassikere fra Højskolesangbogen og en introduktion til nogle af de nye sange, der er blevet optaget. Eventet sendes live fra tre forskellige højskoler og en efterskole, der står som værter for aftenen.

Den første udgave af Højskolesangbogen blev lanceret i 1894, og det er en del af bogens historie, at der løbende er udskiftning i sangene. I denne 19. udgave har 151 nye sange fundet vej til bogen, som i alt indeholder 601 sange.