Vifo Artikel 25.11.2016

Socialminister vil afskaffe kommunal frivilligrapport

Socialministeren vil afskaffe den årlige rapport fra Social- og Indenrigsministeriet, der viser hvordan kommunerne prioriterer støtten til frivilligt socialt arbejde. Organisationer finder det problematisk, at vigtige nøgletal bliver gemt af vejen.

Skrevet af: Redaktionen
Nøgleord: Frivillighed

I et nyt lovforslag foreslår social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) at afskaffe den årlige §18-redegørelse, som viser hvor mange penge kommunerne bruger på frivilligt socialt arbejde, og hvordan midlerne prioriteres.

“Det handler om at komme dobbeltarbejdet til livs. Af kommunernes regnskaber fremgår det allerede, hvor mange og hvilke midler de bruger på frivilligt arbejde. Derfor er der ingen grund til at belaste kommunerne ved at bede dem om at registrere de her oplysninger én gang til i en særskilt redegørelse til ministeriet,” siger Karen Ellemann til Altinget.

Kommunerne modtager de såkaldte §18-midler, som de kan bruge på driftstilskud til foreninger, projekter og lignende, som har fokus på den frivillige sociale indsats, og de årlige redegørelser har vist, at nogle kommuner bruger flere penge på frivilligt socialt arbejde end dem, de får tildelt fra staten, mens andre ikke bruger de midler, de får.

“Det er enormt vigtigt for os at kunne følge med i udviklingen, og derfor er vi meget optagede af, at der kommer tilsvarende dokumentation af området, hvis redegørelsen bliver afskaffet. Og det kan vi ikke umiddelbart se, at ministeren lægger op til i lovforslaget,” siger Frivilligrådets formand, Vibe Klarup Voetmann til Altinget.

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Torkild Olesen, kalder det ‘et demokratisk problem’, at ministeren nu vil gemme ‘vigtige nøgletal’ af vejen, skriver Altinget.