Vifo Artikel 30.01.2018

Teknologi skal få flere børn ud i naturen

Et forskningsprojekt fra det nye Center for Børn og Natur skal gøre os klogere på, hvordan smartteknologi og sociale medier kan få flere børn ud i naturen og gøre dem mere aktive. Nordea-fonden støtter projektet med 6,4 mio. kr.

Skrevet af: Jonna Toft

Tablets og teknologi får ofte skylden for, at børn bruger mindre tid ude i naturen i dag end tidligere. Men nu skal et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan smartteknologi og sociale medier kan lokke flere børn ud og få dem til at være mere aktive i naturen.

Projektet undersøger desuden, hvordan teknologien kan understøtte de gode effekter, som naturen har på børns udvikling.

Det nydannede Center for Børn og Natur står bag forskningsprojektet, som Nordea-fonden støtter med 6,4 mio. kr., og som løber frem til 2022.

Projektleder Theresa Schilhab, dr. pæd. ved DPU, Aarhus Universitet, og antropolog, ph.d. Gertrud Lynge Esbensen vil gennem en antropologisk kortlægning afkode, hvad det er, der fænger og inspirerer børn i de smarte teknologier og på de sociale medier, og hvad der sker med børnenes opmærksomhed, når de bruger teknologi i naturen.

"Vi er interesseret i børnenes oplevelser, deres adfærd og hvad de lærer. Samtidig vil vi opbygge en vidensbank, der skal være alment tilgængelig og bl.a. opbygge et netværk af både brugere og udviklere, så vi kan formidle vores viden og bl.a. påvirke udviklingen af apps, der fanger børnene, og som samtidig understøtter de effekter, vi gerne vil have børnene opnår ude i naturen," siger Theresa Schilhab på Center for Børn og Naturs hjemmeside.

Projektet vil også omfatte en større spørgeskemaundersøgelse om børns brug mobiltelefoner og anden teknologi, når de færdes ude. Blandt andet vil man undersøge, hvor meget børn bruger teknologien aktivt til f.eks. at kommunikere, dele billeder eller finde vej.

Center for Børn og Natur blev dannet i efteråret 2017 og består af forskningsmiljøer på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, VIA University College og Aarhus Universitet samt Friluftsrådet. Nordea-fonden støttede oprettelsen af centret.

Læs mere