Vifo Artikel 06.06.2016

Danmarkskanon er åben for forslag

Fra mandag den 6. juni kan alle komme med forslag til den nye ’Danmarkskanon’, der vil bevidstgøre om centrale værdier, traditioner og begivenheder, som har præget det danske samfund.

Skrevet af: Søren Bang
Nøgleord: Demokrati Samfund

Frem til oktober kan alle give deres input til den nye Danmarkskanon, som kulturminister Bertel Haarder har sat i værk for at fremme en debat og bevidsthed om dansk kulturel identitet.

På hjemmesiden www.danmarkskanon.dk og en række sociale medier kan man indsende sine begrundede forslag til, hvilke værdier, traditioner, bevægelser og begivenheder der i særlig grad har formet det danske samfund positivt. Desuden bliver der på en række debatmøder mulighed for at diskutere den nye Danmarkskanon. Det gælder bl.a. på Folkemødet på Bornholm.

For at komme i betragtning skal forslagene omfatte såkaldt immateriel kultur og kunne begrundes historisk. De skal også have relevans for befolkningen i Danmark i dag og i fremtiden.

”Det er vigtigt, at vi er bevidste om vores kulturelle identitet, fordi den fortæller, hvem vi er, hvorfor vi lever, som vi gør, og hvorfor der er værdier, vi ikke kan gå på kompromis med. Vi svigter vores børn, hvis de ikke kender til de kulturelle lag, der har formet os. Og vi svigter også dem, som kommer til os udefra, ved ikke at være kulturelt tydelige,” siger kulturminister Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

Efter indsamlingen af forslag vil en gruppe eksperter udvælge en række forslag, der sættes til en bred afstemning i befolkningen, inden den endelige liste efter planen offentligøres i december 2016.