Vifo Artikel 27.08.2018

De fleste børn får ikke basale naturoplevelser

Et flertal af landets børn vokser op uden basale naturoplevelser som at bygge en hule eller overnatte i naturen, viser en undersøgelse fra Friluftsrådet, der vil skabe debat med kampagnen ’Børn gror i naturen’.

Skrevet af: Jonna Toft
Nøgleord: Natur

Et flertal af landets børn vokser op uden at have prøvet basale naturoplevelser som at overnatte i naturen, snitte med dolk, bygge en hule i skoven eller være nøgen på stranden.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet på vegne af Friluftsrådet. Den er foretaget blandt 3.000 forældre i Danmark og afdækker, hvor ofte børn er ude i naturen, og i hvilket omfang de har prøvet en række naturoplevelser.

Budskabet i kampagnen er, at oplevelser i naturen er lige så vigtige for børns psykiske og fysiske helbred, som sunde madvaner og motion. Naturoplevelser udvikler nemlig børnene og ruster dem til at vurdere og håndtere risici senere i livet.

Men børn er kun halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn.

Kun en tredjedel af landets børn mellem 2-15 år har prøvet at overnatte i naturen og kun knap halvdelen har prøvet at lave et bål.

Faktisk kommer en tredjedel af landets børn på 2-15 år kun ud i naturen en gang om ugen eller sjældnere. 43 pct. af forældrene ville ønske, at deres barn kom ’noget mere’ eller ’meget mere’ ud i naturen, end det er tilfældet.

De hyppigste årsager til, at børnene ikke kommer så meget ud i naturen, som forældrene kunne ønske, er, at det er svært at finde tid på grund af arbejde og skole/institution, eller på grund af hjemlige gøremål.

Friluftsrådet og Center for Børn og Natur står bag kampagnen, som skal munde ud i en kanon over naturoplevelser, som bør være en del af alle børns liv.

Læs mere

Download rapporten

Andre Udgivelse juni 2016
Børns oplevelse af naturen