Vifo Artikel 13.10.2017

Gåture i naturen er udbredte på tværs af sociale skel

Ny undersøgelse af danskernes friluftsliv viser, at hele 66 pct. går ture i naturen, og det sker på tværs af sociale skel. Langt de fleste oplever, at friluftsliv og ophold i naturen påvirker humøret og den fysiske og psykiske trivsel.

Skrevet af: Jonna Toft
Nøgleord: Natur

Mens der er forskel i danskernes motionsvaner afhængig af uddannelsesniveau, ses samme sociale skævhed ikke i friluftslivet. Der er f.eks. ikke forskel på, hvor ofte personer med kort og lang uddannelse dyrker de tre hyppigste friluftsaktiviteter: At gå en tur, lufte hunden og opleve naturen.

Det viser en ny undersøgelse, Danskernes Friluftsliv 2017, som Friluftsrådet står bag.

Gåture og at tage på oplevelse i naturen topper listen over de aktiviteter, som danskerne oftest dyrker i naturen. Henholdsvis 66 procent og 40 procent svarer, at de mindst én gang om ugen i sommerhalvåret går en tur eller tager ud og oplever naturen, og for langt størstedelen foregår aktiviteterne i et roligt tempo.

Det store flertal angiver, at bedre humør og bedre fysisk og psykisk trivsel er en positiv sideeffekt af at opholde sig i naturen for langt de fleste. Hele 84 pct. af danskerne mener, at friluftsliv og ophold i naturen påvirker deres humør og psykiske trivsel, og 80 pct. peger på, at det forbedrer deres fysiske trivsel. Tre ud af fire oplever, at friluftsliv forbedrer deres livskvalitet generelt.

Når pulsen skal op, er cykling og løb de mest populære friluftsaktiviteter. Mere end hver tredje dansker cykler en tur i sommerhalvåret mindst én gang om ugen, og for størstedelen sker det ved høj eller moderat intensitet. Knap hver 5. løber en tur mindst én gang om ugen – 82 procent ved høj eller moderat intensitet.

De aktiviteter, som flest er startet på inden for de seneste fem år, er mountainbike, surfing, kano og kajak samt geocaching.

Friluftsrådets formand Lars Mortensen siger om undersøgelsen på rådets hjemmeside:

"Selvom friluftslivet udvikler sig og der kommer nye aktiviteter og behov til, så er det de let tilgængelige muligheder, at gå, cykle og bare nyde naturen, der stadig er det mest udbredte. Det er typisk ikke noget, vi behøver at planlægge i forvejen, og det kræver ikke særligt udstyr. Og så kan det foregå mange steder, hvilket er rigtig vigtigt, hvis vi skal nå friluftsliv i dagligdagen."

Der er stor forskel på aktiviteternes effekt på sundheden afhængigt af, om de dyrkes ved høj, moderat eller lav intensitet. I den ene ende af spektret finder vi idrætslige aktiviteter som løb og cykling, mens vi i den anden ende af spektret finder de mere rolige aktiviteter som for eksempel gåture og hundeluftning.

Dem, der dyrker fri­luftsliv mindre hyppigt eller ved lavere intensitet, får også et positivt sundhedsafkast, skriver Friluftsrådet på sin hjemmeside. Går man f.eks. en tur med hunden to gange om dagen, giver det positive sundhedsgevinster. 

Læs mere