Vifo Artikel 26.02.2015

Grundlovsfest sætter demokratiet til debat

I 2015 er det 100 år siden en grundlovsændringen gav kvinder og tjenestefolk stemmeret. Det markeres på Sydfyn med en Demokratifestival, der med en lang række aktiviteter og debatter sætter demokratiet, folkeoplysningen og grundloven til debat.

Skrevet af: Katja Høiriis
Nøgleord: Debat Demokrati

Før grundlovsændringen i 1915 havde blot 15 pct. af den danske befolkning stemmeret. I Ollerup på Sydfyn bliver 100 året for grundlovsændringen fejret med en to måneder lang Demokratifestival.

Festivalen er arrangeret at de frie skoler Ollerup Friskole, Ollerup Efterskole for Sang og Musik, Gymnastikhøjskolen i Ollerup og Den frie Lærerskole, og fra den 5. april og frem mod grundlovsdag den 5. juni byder festivalen på en lang række udstillinger, koncerter, forestillinger og foredrag om bl.a. demokratiet, grundlovsændringen og kvinders stemmeret.

Festivalen afsluttes med en stor grundlovsfest den 4.-5. juni, hvor der vil være boder, musik, workshops, samtalecafeer og paneldebatter med fokus på demokratiet og den demokratiske dannelse.

På Gymnastikhøjskolen i Ollerup vil en af debatterne bl.a. tage temperaturen på demokratiet i de danske idrætsforeninger og drøfte emner som inklusion, integration og frivillighed, mens andre debatter vil beskæftige sig med emner som unge og medier, ytringsfrihed, køn og bæredygtighed.

De foregående år har omkring 2.500 gæster besøgt Grundlovsfesten, men arrangørerne forventer i år op mod det dobbelte antal besøgende. Festivalen er støttet af Folketinget og diverse folkeoplysningsmidler.

Festivalen er gratis og åben for alle.