Vifo Artikel 06.09.2019

Rapport: Moderne sheltere gør friluftsliv mere tilgængeligt

Shelterfriluftsliv er i fremgang, og særligt familier, vennegrupper og par er glade for den primitive overnatning. Moderne sheltere kan introducere uerfarne for friluftslivet, viser en ny rapport fra Syddansk Universitet (SDU).

Skrevet af: Jonna Toft
Nøgleord: Natur

Flere og flere bruger de mange sheltere landet over til primitiv overnatning. Nu viser en rapport fra SDU, ’Gode rammer for rekreativt shelterfriluftsliv’, at der er brug for såvel traditionelle som mere moderne sheltere, før at de værdsættes for forskellige kvaliteter af forskellige brugergrupper.Rapporten viser, at erfarne friluftsfolk og vennegrupper især foretrækker de traditionelle sheltere med en permanent åbning på forsiden, som giver en intens naturoplevelse. Derimod lægger familier, par og uerfarne friluftsfolk vægt på nogle af kvaliteterne ved mere moderne sheltere.I moderne sheltere kan døre og vinduer give beskyttelse for vind, nedbør, kulde og insekter, og der er mere fleksible muligheder for både at være privat og social med andre brugere på pladsen. Disse sheltere gør det altså mere tilgængeligt for nye at komme i gang med friluftslivet.Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt shelterbrugere i 2018. Den går i dybden med, hvem shelterbrugerne er, hvad der motiverer dem, hvordan shelterpladserne bruges, og hvilke rammer brugerne foretrækker. Desuden gives der syv anbefalinger til udvikling og planlægning af gode rammer for shelterfriluftsliv.Rapporten er en del af afrapporteringen i forskningsprojektet ’Udvikling af shelterfriluftsliv i Danmark - brug, organisering og formidling’, som forskningsenheden Active Living og Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU, står bag. Projektet gennemføres i samarbejde med Trente Mølle Naturskole og med støtte fra Friluftsrådet, Kulturministeriets Forskningsmidler og Lokale- og Anlægsfonden.Især veluddannede overnatter i sheltereDet er især de veluddannede, der har shelterfriluftsliv som en del af deres fritidsliv, viser undersøgelsen. 68 procent af brugerne har en mellemlang eller lang uddannelsesbaggrund. Der er nogenlunde lige mange mænd og kvinder blandt brugerne.Blandt de voksne er der flest 30-49-årige (37 procent), mens der er flest børn og unge i alderen 4-12 år. Det afspejler, at det overvejende er familier, der bruger shelterpladserne.

Der er mange årsager til, at brugerne dyrker shelterfriluftsliv, viser undersøgelsen. Blandt de vigtigste er at være sammen som gruppe, at opleve naturen og at finde fred og ro. Det indgår også, at man kan komme ud og røre sig, møde udfordringer og opøve nogle færdigheder. Derimod spiller det at møde nye mennesker en meget begrænset rolle som motiv for shelterbrugerne.

Læs mere

 
 

Læs rapporten hos SDU: ’Gode rammer for rekreativt shelterfriluftsliv

Læs mere hos Lokale og Anlægsfonden: 'Moderne shelters kan lokke nye ud i naturen'

Læs hos Friluftsrådet: 'Rekordmange danskere brugere sheltere'