Vifo Podcast 02.03.2023

Folkeoplysning på lyd: ”Folkeoplysningens historie er en kamp om lyset”

I femte og sidste afsnit af podcastserien ’Folkeoplysning på lyd’ er Ove Korsgaard, professor emeritus ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), inviteret i studiet. I en samtale med Troels Rasmussen, direktør for Videncenter for Folkeoplysning, udlægger Ove Korsgaard folkeoplysningens lange og brogede historie og kommer også med bud på folkeoplysningens nye fronter.

Ove Korsgaard er en mand med mange folkeoplysningskasketter. Han har været højskoleelev, -lærer og -forstander, forstander på Den Frie Lærerskole, forsket ved Nordens Folkelige Akademi i Göteborg, Odense Universitet og Danmarks Lærerhøjskole. I 2008 blev han udnævnt som professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, DPU. Han har skrevet en lang række bøger og artikler om blandt andet demokrati, højskoler og folkeoplysning.

Ove Korsgaard er også forfatter til bogen, ’Kampen om lyset’. Derfor falder dele af samtalen naturligvis også på bogen, der skildrer folkeoplysningens historie som en definitionskamp om, hvor lyset kommer fra.

”Vi er enige om, at lys er godt. Vi har det fra Bibelen, og vi har det fra den græske filosofi. Men det viser sig, at der er meget forskellige opfattelser af, hvor lyset kommer fra. Man kan derfor skildre oplysningens historie som en kamp mellem forskellige forståelser af, hvor lyset kommer fra,” siger han i afsnittet.

En historie om transformation, ikke forfald

Ove Korsgaard ser, at man gennem tiden har forsøgt at skrive folkeoplysningens historie som en historie om forfald. Det vil han gerne gøre op med.

”Man skal ikke ret langt ind i højskolernes historie, førend der var tale om et forfald. Fra Grundtvig og Kold og helt frem til i dag har man skrevet forfaldshistorie. Den måde at skrive historie på, synes jeg er forkert, ja, og åndssvag. Jeg har forsøgt at skrive den som transformationshistorie. Vi har forskellige epoker i for eksempel højskolernes historie, og hver epoke har sin kerne,” siger han i afsnittet.

I kernen af folkeoplysningens nye front ser Ove Korsgaard spørgsmålet om klimaet. Han ser, at vi er på vej ind i en epoke, som han betegner ’grøn oplysning’. Han understreger, at det er et globalt spørgsmål. Derfor er vi nødt til at tænke meget mere globalt, end vi har været vant til, mener han.

”Men det betyder ikke, for mig i hvert fald, at man så bare lige kan hoppe ud i det globale uden om det nationale og folkelige. Min model er, at når det gælder den kollektive ramme, så har vi som danskere tre fællesskaber, som vi er indfældet i. Det nationale, det europæiske og det globale. Forestillingen om, at vi bare kan forlade det nationale og springe ud i det globale. Det, mener jeg, er en farlig tanke,” siger Ove Korsgaard i afsnittet.

’Folkeoplysning på lyd’ kan høres via Apple Podcasts, Soundcloud eller Spotify.

Læs og lyt til mere

Per Paludan Hansen, DFS
Vifo Podcast 23.02.2023
Folkeoplysning på lyd: "Vi skal sikre, at der er et fællesskab til alle"
Charlotte Bach Thomassen
Vifo Podcast 09.02.2023
Folkeoplysning på lyd: ”Barren skal sænkes, hvis flere skal med i idrætsfællesskaberne”
Torben Vind Rasmussen
Vifo Podcast 02.02.2023
Folkeoplysning på lyd: ”Efterskolerne er en form for fristed”
Christine Ravn Lund fra DUF
Vifo Podcast 26.01.2023
Folkeoplysning på lyd: "Giv de unge ansvar og hyld frivilligheden"
Logo til podcasten 'Folkeoplysning på lyd'
Vifo Podcast 23.01.2023
Vifo lancerer ny podcastserie om folkeoplysning