Vifo Podcast 23.02.2023

Folkeoplysning på lyd: ”Vi skal sikre, at der er et fællesskab til alle”

I det fjerde afsnit af podcastserien ’Folkeoplysning på lyd’ har Troels Rasmussen, direktør i Vifo, inviteret Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd, i studiet. I afsnittet kommer de blandt andet ind på folkeoplysningens fremtidige rolle og det særlige ved folkeoplysende aktiviteter.

Når man skal lave en podcastserie om folkeoplysning i Danmark, er Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS) næsten selvskrevet til at komme i studiet. Derfor er Per Paludan Hansen, formand for DFS, gæst i det fjerde afsnit af ’Folkeoplysning på lyd’. DFS er paraplyorganisation for 37 landsdækkende, folkeoplysende organisationer med hvert sit speciale og formål. Medlemsorganisationerne tæller blandt andet Dansk Kvindesamfund, Højskolerne, Coop, aftenskoler og Folkeuniversitetet

I samtalen med Troels Rasmussen, direktør i Vifo, forholder Per Paludan Hansen sig blandt andet til det særlige ved at deltage i folkeoplysende aktiviteter. Styrken er ifølge Per Paludan Hansen, at man kan gå hjem med meget mere, end man regnede med, da man meldte sig til aktiviteten.

”Du melder dig til et kursus i et fag, måske tysk eller engelsk, men du oplever noget andet. Du oplever et fællesskab. Du oplever at få inspiration til noget, du ikke vidste, du skulle have inspiration til. Det der ekstra, der sker, det er der, hvor folkeoplysningen bliver noget andet end for eksempel det mere formelle uddannelsessystem,” siger han i afsnittet. 

Flere skal være med

Per Paludan Hansen spår, at folkeoplysningen har en afgørende rolle at spille i fremtidens udfordringer, som for eksempel bæredygtig omstilling og digital dannelse. Folkeoplysningen kan være med til at finde konkrete løsninger på de udfordringer, mener han. Han fremhæver én særlig udfordring: Der er for mange, der ikke er med i fællesskaberne.

"Jeg tror, at en helt central ting bliver at sikre, at vi har alle med. Det her med fællesskabet og at sikre, at der er et fællesskab til alle, som de passer ind i. Det handler om at binde vores land sammen og om vores nationale fællesskab," siger han i afsnittet.

Grundlæggende ser Per Paludan Hansen dog lyst på fremtiden.

"Jeg er optimistisk på folkeoplysningens vegne. I de nordiske lande har vi en tradition for, at vi – i virkeligheden ud af frivillighed – giver plads til at vi kan lære nogle andre noget mere, og det er helt fantastisk og helt unikt. Folkeoplysningen har rigtig mange gode år foran sig,” siger han i afsnittet.

‘Folkeoplysning på lyd’ kan høres via Soundcloud, Apple Podcast eller Spotify.

Læs eller lyt til mere

Ove Korsgaard
Vifo Podcast 02.03.2023
Folkeoplysning på lyd: "Folkeoplysningens historie er en kamp om lyset”
Charlotte Bach Thomassen
Vifo Podcast 09.02.2023
Folkeoplysning på lyd: ”Barren skal sænkes, hvis flere skal med i idrætsfællesskaberne”
Torben Vind Rasmussen
Vifo Podcast 02.02.2023
Folkeoplysning på lyd: ”Efterskolerne er en form for fristed”
Christine Ravn Lund fra DUF
Vifo Podcast 26.01.2023
Folkeoplysning på lyd: "Giv de unge ansvar og hyld frivilligheden"
Logo til podcasten 'Folkeoplysning på lyd'
Vifo Podcast 23.01.2023
Vifo lancerer ny podcastserie om folkeoplysning