Vifo Artikel 11.12.2020

Friluftsrådet vil have flere børn ud i naturen om vinteren

Børn er mindre ude i naturen om vinteren sammenlignet med sommermånederne, viser en ny undersøgelse fra Center for Børn og Natur. Derfor har Friluftsrådet lavet 10 bud på naturaktiviteter til vintermånederne.

Nøgleord: Natur

Snør støvlerne og lyn flyverdragten. Friluftsrådet vil have flere børn ud i naturen om vinteren. En ny undersøgelse fra Center for Børn og Natur viser nemlig, at der er stor forskel på, hvor meget børn i alderen 1-15 år er ude i naturen afhængigt af, om det er sommer eller vinter.

Undersøgelsen viser, at mere end halvdelen af børnene (51,1 pct.) er ude i naturen dagligt i sommerhalvåret, mens det tilsvarende kun er 31,6 pct. af børnene, der er ude hver dag i vinterhalvåret. Det gælder både i fritiden og i institution og skole.

Det er en ærgerlig tendens, mener Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet, der er en af partnerne i Center for Børn og Natur.

"Børn har rigtig, rigtig godt af at få så meget frisk luft som muligt. De får ræset af og tanket op både mentalt og fysisk. Derfor er det ærgerligt at se, at der er så stor forskel på, hvor ofte vores børn er ude om sommeren og om vinteren. Det er måske nok en gammel floskel, men der er virkelig ikke noget, der hedder dårligt vejr," siger Niels-Christian Levin Hansen i en artikel på Friluftsrådets hjemmeside.

Større børn er mindre ude i naturen

Tendensen til at færdes mindre i naturen om vinteren end om sommeren går på tværs af alle børn, men ser man nærmere på tallene, er der tendens til, at de større børn generelt er mindre ude i naturen. 12 pct. af børnene mellem 11-15 år er ’sjældne naturbrugere’ om sommeren, mens det kun gælder 6 pct. af de 4-6-årige. Tendensen gør sig også gældende om vinteren, hvor 26,3 pct. af de 11-15-årige er ’sjældne naturbrugere’ sammenlignet med 14,6 pct. af de 4-6-årige.

Der kan derfor være god grund til at have fokus på de større børn og den relativt store gruppe af 11-15-årige, der sjældent er ude i naturen, mener Søren Præstholm, der er leder på Center for Børn og Natur og en af forskerne bag undersøgelsen.

”Der ingen tvivl om, at børn har godt af at komme i naturen, men vi kan også se af tallene, at mange selv peger på, at de gerne ville oftere i naturen. Derfor burde man gøre det lettere for børnene at komme afsted - også i vinterhalvåret - og her kunne man blandt andet styrke skolernes brug af naturen og sikre naturkvalitet i nærmiljøet ved skolerne," siger han i en artikel på Friluftsrådets hjemmeside.

Idéer til naturaktiviteter

I 38 kommuner er de ældre børn fra 5. klasse og op dog sendt hjem fra skole som følge af COVID-19-restriktioner. Derfor har Friluftsrådet nu samlet 10 bud på aktiviteter i naturen, som hverken kræver sne eller frostgrader.

Friluftsrådet har desuden lavet en klimavenlig julekalender med 24 forskellige bud på aktiviteter som f.eks. ’julerengøring’ i naturen og bålmad.