Vifo Artikel 20.06.2019

12 naturaktiviteter er nu samlet i kanon for børn

Børnenes naturkanon skal inspirere til, at børn kommer mere ud i naturen, får forskelligartede oplevelser og skaber deres eget forhold til naturen.

Skrevet af: Jonna Toft

En ny ’Børnenes naturkanon’, som Friluftsrådet står bag, skal give børn bedre muligheder for at prøve en bred vifte af naturoplevelser, f.eks. at tænde bål, holde et dyr, lege med vand eller at få viden om og erfaring med at passe på natur og miljø.

Hvert tredje barn i landet i alderen 2-15 år kommer kun ud i naturen én gang om ugen eller sjældnere. Det viste en undersøgelse sidste år lavet af YouGov for Friluftsrådet, hvor i alt 2.955 forældre deltog.

Alle børn skal have mulighed for at prøve de 12 oplevelser i naturkanonen, mener Friluftsrådet. De 12 oplevelser kan ses på Børn gror i natur.

Oplevelserne er valgt ud af i alt 889 forslag, som borgere har indsendt til Friluftsrådet, efter at der blev efterlyst forslag i maj 2018. En jury bestående af forskere, praktikere og meningsdannere udvalgte 40 aktiviteter, og disse 40 naturaktiviteter har været til afstemning hos danskerne.

Godt 2.000 personer stemte og valgte dermed de 12 aktiviteter, der nu udgør børnenes naturkanon.

Naturkanonen er en del af kampagnen ’Børn Gror i Natur’, der sætter fokus på værdien og vigtigheden af børns oplevelser i naturen. Børn bliver større i naturen, deres horisont udvider sig og de får førstehåndsoplevelser og tillid til sig selv og verden, skriver Friluftsrådet.

’Børn Gror i Natur’-kampagnen er et projekt under Center for Børn og Natur, der er støttet af Nordea-fonden. Naturkanonen skal hjælpe familier, foreninger, skoler og institutioner, så de tager børnene mere med ud i naturen.

Læs mere

Læs mere hos Friluftsrådet: Ny naturkanon skal få børn ud i naturen 

Læs mere

Vifo Artikel 27.08.2018
De fleste børn får ikke basale naturoplevelser
Vifo Artikel 21.12.2018
Friluftsrådet udvikler kanon over naturaktiviteter
Oplæg
Vifo Artikel 12.10.2023
Faaborg-Midtfyn Kommune bruger 30 mio. kr. på at gøre noget ved unges dårlige trivsel
Maja Steen Møller
Vifo Artikel 09.11.2022
"Vi så under coronapandemien, at de grønne områder er en krisebuffer"