Vifo Artikel 09.06.2022

Dansk Folkeoplysnings Samråd stifter pris for at hylde folkeoplysende tiltag

Organisationer eller foreninger bag et succesfuldt folkeoplysende initiativ kan for første gang nogensinde vinde Folkeoplysningens Pris, som Dansk Folkeoplysnings Samråd netop har stiftet for at belønne frontløbere og samtidig sætte fokus på folkeoplysning.

Skrevet af: Lucas Sigaard Balleby

Den 1. juli 2022 er indbakken hos Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS) muligvis fyldt med historier, som beskriver et nyt, smart folkeoplysende initiativ. Folkeoplysningens brancheorganisation har nemlig stiftet en ny pris ved navn Folkeoplysningens Pris, hvor organisationer eller foreninger over hele landet kan indstille kandidater, som har gjort en ekstraordinær indsats for at udbrede folkeoplysning i Danmark.

”Som en paraplyorganisation er det en af vores opgaver at fremhæve de lokale eller nationale aktører, som har succes med at udvikle metoder og tiltrække nye målgrupper til den traditionelle folkeoplysning. Derfor tænker vi, at vi er en meget oplagt afsender til sådan en fejring af folkeoplysningen og det, som den kan og gør for samfundet og sammenhængskræften,” forklarer Natacha Holst Hansen, som udover at være souschef og politisk konsulent hos DFS også er projektansvarlig for prisen.

Selvom DFS står bag prisen, har andre end blot organisationens medlemskreds også mulighed for at hive anerkendelsen og præmiepengene i land. For at vinde prisen skal det folkeoplysende initiativ dog leve op til fire kriterier:

  • Initiativet skal være ekstraordinært, hvor foreningen eller organisationen går forrest og skaber nye muligheder for folkeoplysningen.

  • Initiativet skal skabe nye former for fællesskaber, der bryder med vane- eller kassetænkning.

  • Initiativet skal udføres med en ’gennemslagskraft’, der får deltagerne til at engagere sig i en sag.

  • Initiativet skal udvikle folkeoplysningen og skabe reelle forandringer for mennesker til inspiration for andre folkeoplysende aktører.

Kriterierne sætter rammen, som den udvalgte jury i første omgang bruger til at nominere fem initiativer til prisen. Derfra vil DFS lave videooptagelser med hver kandidat for at videreformidle de gode folkeoplysende tiltag, som kandidaterne har sat i søen.

”Den helt store effekt, som vi sigter efter med prisen, er at skabe opmærksomhed og synlighed for folkeoplysning. Vi vil også godt sende et signal til de mange aktiviteter og initiativer, at vi godt ved, at det foregår, og vi holder øje med det. Det gode arbejde er ikke bare noget, som sker i en lukket kreds. Hvis nogle har opfundet den dybe tallerken, skal det jo være inspirerende for andre,” fortæller Natacha Holst Hansen.

Den heldige vinder får overrakt prisen til ’Folkeoplysningens Dag’, som også er et nyt tiltag fra DFS. Konferencedagen med folkeoplysning i centrum ser for første gang dagens lys torsdag 6. oktober 2022 i Kulturhus Bunkeren i Aarhus.

Læs mere:

Du kan indstille en kandidat gennem DFS her.

Læs seneste nyheder

Handicappede spiller tennis.
Idan Vifo Artikel 23.06.2022
Syv veje til mere idræt for mennesker med funktionsnedsættelser
Personer med funktionsnedsættelse spiller håndbold.
Idan Vifo Artikel 22.06.2022
Deltagelsen i fysisk aktivitet i fritiden falder med graden af funktionshæmning
Grundtvigsk Forum.
Vifo Artikel 20.06.2022
Grundtvigsk Forum eksperimenterer med folkeoplysning, der kan engagere de unge
Unge til debat
Vifo Artikel 16.06.2022
Tre mediers samarbejde om fynske valgfolkefester vinder Folkets Journalistpris
Dame holder oplæg.
Vifo Artikel 18.05.2022
Fortælleværksteder skal sætte nye billeder på, hvad folkeoplysning er og kan
Foto: Anthony Harvie/GettyImages
Idan Vifo Artikel 09.05.2022
Benspænd for foreninger går på tværs af kommuner og ministerier
To højskolepiger går tur
Vifo Artikel 02.05.2022
Seksuelle krænkelser på højskoler skal forebygges med seksuel dannelse
Shelter i Danmark
Vifo Artikel 28.04.2022
Ny rapport giver bud på, hvordan outdoorfaciliteter kan driftes i fremtiden