Vifo Artikel 09.06.2022

Dansk Folkeoplysnings Samråd stifter pris for at hylde folkeoplysende tiltag

Organisationer eller foreninger bag et succesfuldt folkeoplysende initiativ kan for første gang nogensinde vinde Folkeoplysningens Pris, som Dansk Folkeoplysnings Samråd netop har stiftet for at belønne frontløbere og samtidig sætte fokus på folkeoplysning.

Skrevet af: Lucas Sigaard Balleby

Den 1. juli 2022 er indbakken hos Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS) muligvis fyldt med historier, som beskriver et nyt, smart folkeoplysende initiativ. Folkeoplysningens brancheorganisation har nemlig stiftet en ny pris ved navn Folkeoplysningens Pris, hvor organisationer eller foreninger over hele landet kan indstille kandidater, som har gjort en ekstraordinær indsats for at udbrede folkeoplysning i Danmark.

”Som en paraplyorganisation er det en af vores opgaver at fremhæve de lokale eller nationale aktører, som har succes med at udvikle metoder og tiltrække nye målgrupper til den traditionelle folkeoplysning. Derfor tænker vi, at vi er en meget oplagt afsender til sådan en fejring af folkeoplysningen og det, som den kan og gør for samfundet og sammenhængskræften,” forklarer Natacha Holst Hansen, som udover at være souschef og politisk konsulent hos DFS også er projektansvarlig for prisen.

Selvom DFS står bag prisen, har andre end blot organisationens medlemskreds også mulighed for at hive anerkendelsen og præmiepengene i land. For at vinde prisen skal det folkeoplysende initiativ dog leve op til fire kriterier:

  • Initiativet skal være ekstraordinært, hvor foreningen eller organisationen går forrest og skaber nye muligheder for folkeoplysningen.

  • Initiativet skal skabe nye former for fællesskaber, der bryder med vane- eller kassetænkning.

  • Initiativet skal udføres med en ’gennemslagskraft’, der får deltagerne til at engagere sig i en sag.

  • Initiativet skal udvikle folkeoplysningen og skabe reelle forandringer for mennesker til inspiration for andre folkeoplysende aktører.

Kriterierne sætter rammen, som den udvalgte jury i første omgang bruger til at nominere fem initiativer til prisen. Derfra vil DFS lave videooptagelser med hver kandidat for at videreformidle de gode folkeoplysende tiltag, som kandidaterne har sat i søen.

”Den helt store effekt, som vi sigter efter med prisen, er at skabe opmærksomhed og synlighed for folkeoplysning. Vi vil også godt sende et signal til de mange aktiviteter og initiativer, at vi godt ved, at det foregår, og vi holder øje med det. Det gode arbejde er ikke bare noget, som sker i en lukket kreds. Hvis nogle har opfundet den dybe tallerken, skal det jo være inspirerende for andre,” fortæller Natacha Holst Hansen.

Den heldige vinder får overrakt prisen til ’Folkeoplysningens Dag’, som også er et nyt tiltag fra DFS. Konferencedagen med folkeoplysning i centrum ser for første gang dagens lys torsdag 6. oktober 2022 i Kulturhus Bunkeren i Aarhus.

Læs mere:

Du kan indstille en kandidat gennem DFS her.

Læs seneste nyheder

Gruppe af mennesker laver havearbejde
Vifo Artikel 20.09.2023
Hør om folkeoplysningens særlige muligheder for at arbejde med bæredygtighed på Vifo-konferencen
Pige forklarer sig
Vifo Artikel 13.09.2023
Ny analyse fra DUF viser, at unge ikke føler sig hørt i debatten om trivsel
Frirummet afholder Frirumsdebat
Vifo Artikel 07.09.2023
Frirummet var en succes, men aktørerne bag problematiserer at være afhængige af fonde til demokratiarbejde
Publikum
Vifo Artikel 31.08.2023
Vifo lancerer det fulde program for konferencen 'Folkeoplysningens rum og roller'
Vifo-konferencen 2021
Vifo Artikel 29.08.2023
Fem samarbejdspartnere støtter og bidrager til Vifos folkeoplysningskonference 2023
Ældre mennesker laver vandaerobic
Vifo Artikel 09.08.2023
Vifo undersøger aftenskoleområdet i Rødovre Kommune
Deltagere på konference
Vifo Idan Artikel 28.06.2023
Årets konferenceprogram er opdateret med temaer og bekræftede oplægsholdere
Violinspillere
Vifo Artikel 27.06.2023
Vifo ser nærmere på amatørkulturen i Danmark