Vifo Artikel 08.12.2022

Landets spejdere og FDF’ere modtager stort beløb til forbedring af hytter

Den A.P. Møllerske Støttefond har givet 80 millioner kroner til de danske spejdere, så de kan forbedre spejderhytter landet over. Pengene skal bruges til at udvikle en spejderhytte for fremtiden og til at forbedre allerede eksisterende hytter.

Knitrende bål og hygge omkring flammerne. Fortjenstmærker for alt fra byggeri over gode gerninger til førstehjælp. Spejderne samler sig på ugentlig basis til en masse forskellige aktiviteter, og i mange tilfælde fungerer spejderhytterne som ramme for aktiviteterne. Det er dog et generelt problem, at mange spejderhytter er gamle og slidte.

Det har den A.P. Møllerske Støttefond besluttet sig for at gøre noget ved. Fonden donerer derfor 80 mio. kroner til, at spejderhytter over hele landet kan blive forbedret.

Morten Gade, der er generalsekretær i Det Danske Spejderkorps (DDS), mener, at bevillingen kan være med til at gøre en stor forskel for landets spejdere.

”Vi bliver flere og flere spejdere, men rundt omkring i landet er mange faciliteter slidte eller utidssvarende. At bygge en ny spejderhytte eller renovere den eksisterede er et stort projekt i en spejdergruppe, og derfor er vi enormt taknemlige for denne ekstraordinære bevilling,” siger han til DDS’s hjemmeside.

Fonden støtter spejderhytterne i et projekt med to dele. Første del består af en arkitektkonkurrence, hvor opgaven lyder på at komme med et bud på en bæredygtig og holdbar spejderhytte til fremtiden. Derefter vil Den A.P. Møllerske Støttefond opføre 25 hytter i udvalgte spejderforeninger. Disse foreninger vælges på baggrund af en ansøgningsrunde.

I den anden del af projektet renoveres de eksisterende spejderhytter. Har man en hytte, der trænger til en kærlig hånd, kan søge om at få støtte til renovering.

Mange spejdere og FDF'ere har udfordringer med faciliteter

Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) udgav i 2021 en rapport om vilkårene for de uniformerede korps i Aalborg Kommune. Rapporten viste, at mange spejdere og FDF'ere har udfordringer med deres faciliteter. Omkring 23 pct. af lederne af de uniformerede korps i kommunen vurderer, at deres faciliteter er nedslidte. Det gælder for mere end hver femte leder (22 pct.), at de synes, at de bruger mange kræfter på at vedligeholde deres faciliteter.

Henriette Bjerrum, centerleder ved Vifo, kan godt forstå, at spejderne ønsker at sætte fokus på udvikling af landets spejderhytter.

”Hytten er i høj grad en identitetsmarkør for spejdere landet over, og de bruger mange ressourcer på at vedligeholde dem. I vores undersøgelse af de uniformerede korps i Aalborg kan vi se, at næsten hver fjerde leder oplever, at deres faciliteter er nedslidte. Der kan altså være mange hytter, der trænger til en kærlig hånd,” siger hun.

Henriette Bjerrum peger dog også på, at der for spejderne kan være visse dilemmaer i forhold til faciliteter.

”Det bliver spændende at se de nye bud på, hvad en tidssvarende spejderhytte er og skal rumme. Vores undersøgelse peger på, at godt spejder- og FDF-arbejde kan finde sted i alle typer af lokaler. Vi kan se, at det betyder meget for grupperne at have indflydelse på deres egne lokaler. Det er også tit et godt fællesprojekt, hvor både spejdere og forældre kan mødes om spejderarbejdet. Derfor bliver det spændende at se, om en nøglefærdig facilitet vil have gennemslagskraft i grupperne,” siger hun.  

Læs mere om projektet på A.P. Møller Fondens hjemmeside.

Læs mere om de uniformerede korps

Lars Skov Henriksen holder oplæg
Vifo Artikel 05.10.2023
Professor: Det er vigtigt at være tydelig om værdier og forventninger, hvis man vil rekruttere frivillige
KFUM-Spejderne
Vifo Artikel 27.04.2023
Ny Vifo-rapport om frivillige i FDF og KFUM-Spejderne: ”Man får bare lyst til at give noget tilbage, når man har modtaget så meget”
FDF'er
Vifo Artikel 27.04.2023
FDF og KFUM-Spejdernes lederuddannelse sætter værdier i spil
De grønne pigespejdere
Vifo Idan Artikel 28.11.2022
Spejder og FDF, sang og musik samt kreative aktiviteter tiltrækker børn og unge, der ikke trives
Shelter i Danmark
Vifo Artikel 28.04.2022
Ny rapport giver bud på, hvordan outdoorfaciliteter kan driftes i fremtiden
Frivillig leder hos KFUM-Spejderne/FDF
Vifo Artikel 07.02.2022
Nyt projekt skal udvikle lederuddannelserne i FDF og KFUM-Spejderne
KFUM-spejdere sidder foran telt
Vifo Artikel 02.12.2021
For Aalborgs uniformerede korps er værdierne det centrale omdrejningspunkt
FDF'ere står om bålet
Vifo Artikel 02.12.2021
Livet som spejder/FDF’er i Aalborg kortlagt i ny rapport om uniformerede korps