Vifo Artikel 14.09.2022

Oplysningsforbund giver mulighed for at rejse fra lænestolen

Siden coronakrisen brød ud, har Demokrati i Europa Oplysningsforbundet arbejdet med at lave online rejser hvor ældre og andre uden stor digital erfaring kan få nye rejseoplevelser og indgå i digitale fællesskaber.

Onsdag 23. november kl. 14-17 går turen til Island, onsdagen efter går den til Baskerlandet og derefter til Tjekkiet og Slovakiet. Men hverken kufferten eller passet skal pakkes, og den danske valuta skal ikke veksles. Der er nemlig tale om online rejser, der foregår hjemme fra lænestolen eller spisebordet.

Siden 2020 har Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) eksperimenteret med et online rejseformat, hvor danskere, der ikke har mulighed for at rejse fysisk, alligevel kan få en oplevelse af deres europæiske naboers kultur, udfordringer, styrker og ikke mindst charme.

Programmet består typisk af en times introduktion til programmet for rejsen og den pågældende destination. Der bliver typisk afspillet en kort video, hvor deltagerne får en fortælling om landet.

”Men vi kombinerer det med billeder, musik og tekst, så man får et indtryk at landet og det at bevæge sig i rummet, så det ikke kun er snak fra mennesker på en skærm. Det at høre sproget er også vigtigt for fortællingen,” siger Zlatko Jovanovic, der er en af rejselederne i DEO.

I de efterfølgende to timer går DEO’s eksperter og lokale gæster fra rejselandet typisk i dybden med det tema, som den pågældende rejse har, og derimellem er der sat masser af tid af til spørgsmål og ikke mindst pauser.

”Når man er på en fysisk rejse, vil man typisk komme i snak med folk, man sidder ved siden af i bussen for eksempel, og derfor har vi eksperimenteret med at dele folk ud i breakout-rooms, hvor der så er plads til mere uformel snak, så der også er noget socialt i det. Vi kan sagtens levere en masse fagligt, men vi vil også rigtig gerne kombinere det med noget socialt fællesskab ligesom på en fysisk rejse,” forklarer Zlatko Jovanovic.

Onlinerejse med DEO

DEO inviterer den ældre målgruppe til onlinerejser. Siden 2020 har DEO rejst til 47 destinationer med 200-300 deltagere pr. gang. Foto: DEO

Onlinerejserne engagerer en ny målgruppe

Indtil nu har oplysningsforbundet inviteret på 47 onlinerejser, og 13 nye er på efterårets program. Hvad der startede som en form for ’overlevelsesstrategi’ under coronanedlukningen, hvor DEO’s ellers populære samfundsrejser blev sat på pause, har nu vokset sig så stort, at det er kommet for at blive, siger Zlatko Jovanovic.

”Det her er startet som en slags ad hoc-løsning, der skulle hjælpe os med at komme igennem COVID-19, til at det nu er noget permanent, som kan hjælpe andre til at være med i et fællesskab,” siger Zlatko Jovanovic, der ofte kan byde velkommen til 200-300 deltagere.

Fra starten har DEO gjort meget ud af at fange en målgruppe, som ikke nødvendigvis er vant til at begå sig online. Derfor har DEO dels lavet en skriftlig vejledning til, hvordan man logger på, og de har ’prøvetime’ om formiddagen, hvor nye deltagere kan få hjælp til at prøve at logge ind med mikrofon og kamera. Under selve rejsen, er der altid en medarbejder, der besvarer tekniske spørgsmål i chatten, mens telefonen også er åben, hvis man har tekniske udfordringer.

”Når vi som organisation arbejder med deltagerdemokrati, vil vi gerne have at der er flere mennesker, der engagerer sig og diskuterer. Her arbejder vi med den ældre generation, hvor mange er udelukket fra digitale fællesskaber og er decideret bange for det digitale. Det har vi tænkt meget i, og derfor gør vi så meget ud af den tekniske hjælp,” forklarer Zlatko Jovanovic.

Onlineformatet har desuden bidraget til, at DEO ikke mister den målgruppe, som allerede kender til oplysningsforbundet, men som af eksempelvis helbredsmæssige årsager ikke længere kan rejse fysisk med på de traditionelle samfundsrejser.

”Vi oplevede faktisk tit, at folk begyndte at melde fra til de fysiske rejser, fordi helbredet ikke var til det, og det her giver jo de folk en mulighed for fortsat at lære noget om landene og for at mødes igen, selvom de ikke kan ses fysisk,” siger Finn Ellegaard, der er stifter af DEO.

Fokusområde:

Kulturen i nye rammer

Hvem er aktøren?

Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder ud fra en deltagelses-demokratisk tankegang. Målet er at aktivere flest mulige i EU-spørgsmål og i en levende, alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Hvad går projektet/aktiviteten ud på?

Onlinerejser til destinationer i Europa, hvor deltagerne bliver introduceret og informeret om det pågældende land, møder gæster fra landet og får lov at stille spørgsmål og mødes mere uformelt med hinanden i breakout-rooms.

Rejserne foregår via Zoom, og DEO har udviklet skriftlige vejledninger, har træningssessioner forud for hver rejse, hvor der bliver holdt flere telefonlinjer åbne til at hjælpe med vejledning til at logge på.

Hvem henvender projektet sig til?

Onlinerejserne henvender sig særligt til ældre, der ikke længere kan rejse fysisk. DEO har desuden fokus på at engagere ældre, der ikke er digitalt vante. Projektet er udviklet i en coronatid, hvor fysiske rejser ikke var mulige og deltagerne i stedet kunne deltage hjemme fra stuen, men nu er der også mulighed for at samles på et plejehjem eller et bibliotek og sammen tage på en onlinerejse.

SØG STØTTE TIL DIT EGET PROJEKT PÅ REALDANIA.DK

Videncenter for Folkeoplysning samarbejder med Realdania om puljen 'De nye folkerum'. Puljen er en del af Realdanias indsats ’RESPOND – rammerne for den nye hverdag’, der undersøger, hvordan COVID-19 påvirkede vores adfærd, og hvordan vi kan omsætte den nye viden og nye initiativer til bedre livskvalitet i fremtiden.

Inspiration fra andre projekter og aktiviteter

Det Runde Bord står klar med mad
Vifo Artikel 06.10.2022
Frivillige lavede 110.000 måltider til socialt udsatte under coronanedlukningen
Sport X i Aarhus
Vifo Artikel 14.09.2022
I Sport X kommer fællesskabet før faciliteterne
Grønne fingre
Vifo Artikel 14.09.2022
Frivillige driver plukkehave for beboerne på Trøjborg
AOF Center Odenses ladcykel
Vifo Artikel 14.09.2022
I Odense er folkeoplysningen kommet på hjul
Glade folk i Hattemagertoften
Vifo Artikel 14.09.2022
Beboere i seniorbyggeri har lavet en fysisk telefonkæde

Læs mere om 'De nye folkerum'

Baggård
Vifo

De nye folkerum