Vifo Artikel 14.09.2022

I Odense er folkeoplysningen kommet på hjul

En sort ladcykel er omdrejningspunktet for AOF Center Odenses initiativ ’Folkeoplysningen på Hjul’, der skal bringe folkeoplysningen ud til beboerne i de udsatte boligområder.

Skrevet af: Cecilie Hedegaard Bak

Går du en tur i Vollsmose eller i et af de andre udsatte boligområder i Odense, er der en god chance for, at du får et glimt af en rød cykelhjelm og en sort ladcykel med et stort hvidt AOF-logo. Cykelhjelmen sidder højst sandsynligt på hovedet af 28-årige Benedikte Stigkær Lekbo, der er projektkoordinator i AOF Center Odense. Hun har været med til at starte projektet ’Folkeoplysningen på Hjul’, der bringer folkeoplysningen ud i de boligsociale områder.

”Vi har med en gruppe af borgere at gøre, der ikke nødvendigvis kommer til syning eller yoga inde i vores lokaler i byen. I stedet bruger vi cyklen til at komme ud lokalt til de forskellige beboerhuse i boligområderne for at lave folkeoplysning på en ny måde,” siger Benedikte Stigkær Lekbo.

Målet er at komme tæt på beboerne og lave folkeoplysning, og de skal gerne selv være med til at bestemme og forme, hvad det er, de har brug for, siger hun.

Aktiviteterne tæller blandt andet et cykelhold for kvinder, en Ramadanfest og et debatmøde om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet tidligere på året. Benedikte Stigkær Lekbo er primus motor på projektet og bruger både cyklen som blikfang og helt konkret som en slags scene.

”Cyklen betyder rigtig meget i forhold til genkendeligheden, og når vi har haft vores cykelhold for kvinder, så er cyklen med til at skabe et rum i rummet. Derudover kan vi rent fysisk åbne ladcyklen op, så man kan se vores kataloger, så vi bruger den også lidt som et udstillingsvindue,” siger Benedikte Stigkær Lekbo.

Derudover kan folk nu genkende både cyklen og hende selv, og det betyder meget for tilslutningen til aktiviteterne, fordi beboerne er mere tilbøjelige til at deltage, hvis de har fået en opfordring fra én, de kender, mener hun.

”Før skulle jeg hele tiden forklare, hvad AOF er, fordi mange ikke kender til folkeoplysning. Nu kan de kende mig, for det er altid mig, der kommer, og de kan se, at cyklen holder der, så nu siger de ’nååå er det Benedikte, der har sagt, at vi skal deltage i den koncert, så er det en anden snak’. Det betyder noget, at det ikke bare er ’det der AOF’,” forklarer hun.'

AOF Center Odenses ladcykel

28-årige Benedikte Stigkær Lekbo er projektkoordinator ved AOF Center Odense og er primusmotor på projektet 'Folkeoplysningen på Hjul'.

En version 2.0 af et tidligere projekt fra coronakrisen

Projektet er en videreførelse af et tidligere projekt, som AOF Center Odense var involveret i sammen med BoligSocialt Hus. Projektet ’Vær med’ startede i forbindelse med corona, hvor mange beboere sad alene derhjemme. Derfor var målet at få ensomme og isolerede borgere ud af deres lejligheder efter corona.

”Da projektet stod til at stoppe, var vi ærgerlige over at skulle droppe alle de gode samarbejder, vi havde indgået og plejet, og det var her, at idéen til 'Folkeoplysning på Hjul' opstod. Idéen er egentlig lidt den sammen, men i ’Folkeoplysning på Hjul’ er cyklen omdrejningspunktet,” forklarer Benedikte Stigkær Lekbo.

BoligSocialt Hus er stadig med i styregruppen, men nu er det Benedikte Stigkær Lekbo og AOF Center Odense, der står for at varetage aktiviteterne. Men beboerne er også selv begyndt uopfordret at komme med idéer til aktiviteter, og nogle tilbyder at starte diverse aktiviteter eller hold op.

”Det er jo det, vi håber. At vi får engageret nogen, så de ikke bare får lyst til at dukke op til arrangementerne, men også selv at være undervisere eller frivillige,” siger hun.

Selvom selve coronakrisen er ovre, så er der stadig eftervirkninger, understreger Benedikte Stigkær Lekbo.

”Folk er blevet vant til ikke at komme ud af deres lejlighed eller at tage ud, så selvom vi ikke arbejder konkret med corona, så skal vi stadig arbejde for at få folk ud af deres lejlighed, og der betyder det meget, at vi kan komme til dem, for det er heller ikke alle, der har en bil eller er mobile nok til at cykle ind til os,” siger hun. 

Tema/fokusområde:

Kulturen i nye rammer

Hvem er aktøren?

AOF Center Odense er en lokalafdeling under AOF, der gennemfører kurser og uddannelsesaktiviteter i hele landet. Formålet er at sprede viden og forståelse om samfundet og vores kultur, udbrede demokrati og gøre danskerne til aktive medborgere.

Hvad går projektet/aktiviteten ud på?

AOF Center Odense kører ud til udsatte boligområder i Odense på en sort ladcykel og taler med borgerne om, hvilke behov de har, og hvilke aktiviteter der kunne være relevante at afholde for dem. Indtil nu er der både blevet oprettet et cykelhold for kvinder, hvor ladcyklen har skabt et rum for undervisningen, blevet afholdt Ramadanfest og debatmøde om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Hvem henvender projektet sig til?

’Folkeoplysningen på Hjul’ henvender sig til borgere i de boligsociale områder i Odense, der har tendens til at isolere sig i deres lejligheder. Ladcyklen transporterer folkeoplysningen ud i lokalområdet, så borgerne ikke skal bevæge sig ind mod byen til AOF Center Odenses lokaler.

SØG STØTTE TIL DIT EGET PROJEKT PÅ REALDANIA.DK

Videncenter for Folkeoplysning samarbejder med Realdania om puljen 'De nye folkerum'. Puljen er en del af Realdanias indsats ’RESPOND – rammerne for den nye hverdag’, der undersøger, hvordan COVID-19 påvirkede vores adfærd, og hvordan vi kan omsætte den nye viden og nye initiativer til bedre livskvalitet i fremtiden.

Inspiration fra andre projekter og aktiviteter

Det Runde Bord står klar med mad
Vifo Artikel 06.10.2022
Frivillige lavede 110.000 måltider til socialt udsatte under coronanedlukningen
Sport X i Aarhus
Vifo Artikel 14.09.2022
I Sport X kommer fællesskabet før faciliteterne
Grønne fingre
Vifo Artikel 14.09.2022
Frivillige driver plukkehave for beboerne på Trøjborg
Onlinerejser med DEO
Vifo Artikel 14.09.2022
DEO giver mulighed for at rejse fra lænestolen
Glade folk i Hattemagertoften
Vifo Artikel 14.09.2022
Beboere i seniorbyggeri har lavet en fysisk telefonkæde

Læs mere om 'De nye folkerum'

Baggård
Vifo

De nye folkerum